Verstopte toilet

Een verstopte toilet kan een enorme bron van frustratie zijn. Niets is zo vervelend als je toilet niet door wilt spoelen en je met een vieze situatie zit opgescheept. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat je toilet snel weer optimaal werkt. In dit artikel geven we je handige tips en tricks, zodat jij zelf aan de slag kunt gaan zonder de hulp van een loodgieter.

Oorzaken van een verstopte toilet

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken kunnen zijn van een verstopte toilet. Het kan namelijk verschillende redenen hebben waarom het water niet meer goed wegloopt. Een veelvoorkomende oorzaak is te veel toiletpapier of andere materialen die in het toilet worden gegooid. Ook kan er sprake zijn van een ophoping van vuil en afval in de afvoerleidingen, waardoor het water niet meer kan doorstromen.

Zelf een verstopte toilet ontstoppen

Het ontstoppen van een toilet kan een smerige klus lijken, maar met de juiste aanpak hoeft het geen groot probleem te zijn. We bespreken hieronder de stappen die je kunt volgen om je verstopte toilet zelf te ontstoppen.

 1. Benodigdheden
  • Rubberen handschoenen
  • Een ontstopper
  • Emmer
  • Warm water
  • Azijn
 2. Bescherm jezelf
  Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om jezelf te beschermen. Trek daarom rubberen handschoenen aan om direct contact met het vuil te voorkomen.
 3. Gebruik een ontstopper
  Begin met het gebruik van een ontstopper. Plaats de rubberen cup over de afvoeropening van het toilet en maak een op- en neergaande beweging. Dit zal zorgen voor drukverschillen die de verstopping kunnen losmaken.
 4. Warm water en azijn
  Als de ontstopper niet het gewenste resultaat heeft, kun je warm water en azijn gebruiken. Giet een flinke hoeveelheid warm water in het toilet en voeg hier een kopje azijn aan toe. Laat dit mengsel ongeveer 30 minuten intrekken en spoel daarna door.

Wanneer een professional inschakelen?

In de meeste gevallen kun je een verstopt toilet zelf succesvol ontstoppen. Echter, als de verstopping hardnekkig blijft of als je twijfelt over je eigen handigheid, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Een ervaren loodgieter beschikt over de juiste gereedschappen en expertise om het probleem snel en efficiënt op te lossen.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het altijd beter om een verstopte toilet te voorkomen. Hier zijn een aantal tips die je kunt volgen om problemen te voorkomen:

 • Gooi geen grote hoeveelheden toiletpapier in één keer in het toilet.
 • Spoel geen hygiëneproducten, vet of olie door het toilet.
 • Plaats een afvalbakje naast het toilet voor het weggooien van klein afval.

Met deze tips en tricks ben je goed voorbereid op een verstopte toilet en kun je snel en eenvoudig het probleem verhelpen. Vergeet niet om altijd veilig te werk te gaan en bij twijfel een professional in te schakelen.

Hulp bij een verstopt toilet? neem gerust contact met ons op!

Bekijk ook onze Google pagina.

verstopte toilet