Hemelwater afvoer verstopt

Hemelwater afvoer verstopt, Ken je dat vervelende moment waarop je merkt dat je hemelwater afvoer verstopt is? Je hebt net een flinke regenbui achter de rug en het water blijft maar op je terras of in je tuin staan. Het is niet alleen hinderlijk, maar kan ook schade veroorzaken aan je woning. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen als je hemelwater afvoer verstopt is.

Hemelwater afvoer verstopt, hoe komt dit?

Voordat we ingaan op oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom een hemelwater afvoer verstopt kan raken. De meest voorkomende oorzaak is vuilophoping. Bladeren, takken en ander organisch materiaal vinden vaak hun weg in de afvoer, vooral tijdens de herfstmaanden. Maar ook andere voorwerpen zoals tennisballen of speelgoed kunnen ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Daarnaast kan er sprake zijn van ernstigere problemen, zoals wortelgroei of verzakking van de grond rondom de afvoer.

Stap 1: Inspecteer de afvoer

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om de oorzaak van de verstopping te achterhalen. Inspecteer de afvoer grondig en kijk of je het probleem kunt identificeren. Verwijder eventueel vuil, bladeren of andere voorwerpen die je ziet.

Stap 2: Spoel de afvoer door

Als je hebt vastgesteld dat er sprake is van vuilophoping, kun je proberen om de afvoer door te spoelen. Gebruik hiervoor een tuinslang met een sterke straal water. Plaats de slang in de afvoer en spoel het vuil weg. Werk hierbij van boven naar beneden, zodat het vuil naar beneden wordt geduwd en uit de afvoer stroomt.

Stap 3: Reinig de afvoer grondig

Als het doorspoelen niet voldoende helpt, kan een grondige reiniging nodig zijn. Hiervoor kun je een ontstoppingsveer gebruiken. Voer de veer voorzichtig in de afvoer en beweeg hem op en neer om het vuil los te maken. Trek de veer langzaam terug en spoel de afvoer opnieuw door.

Stap 4: Controleer de grond rondom de afvoer

Soms kan een verstopping worden veroorzaakt door problemen met de grond rondom de afvoer. Controleer of er sprake is van verzakkingen of wortelgroei die de afvoer blokkeren. Als je deze problemen identificeert, kun je overwegen om professionele hulp in te schakelen om ze op te lossen.

Stap 5: Neem preventieve maatregelen

Om toekomstige verstoppingen te voorkomen, kun je preventieve maatregelen treffen. Verwijder regelmatig bladeren en ander vuil uit de afvoer, vooral tijdens de herfstmaanden. Installeer ook bladvangers of roosters om te voorkomen dat grote voorwerpen in de afvoer terechtkomen.

Conclusie

Het hebben van een verstopte hemelwater afvoer is niet alleen vervelend, maar kan ook schade veroorzaken aan je woning. Gelukkig kun je met de juiste stappen en maatregelen dit probleem oplossen en toekomstige verstoppingen voorkomen. Inspecteer de afvoer, spoel deze door, reinig grondig en controleer de grond rondom de afvoer. Neem preventieve maatregelen om ervoor te zorgen dat je afvoer vrij blijft van vuil en andere verstoppingsmaterialen.

 1. Hoe vaak moet ik mijn hemelwater afvoer inspecteren?

  Het wordt aanbevolen om je hemelwater afvoer minstens één keer per jaar te inspecteren. Tijdens de herfstmaanden, wanneer er veel bladeren vallen, kun je overwegen om vaker te inspecteren om verstopping te voorkomen.

 2. Welke gereedschappen heb ik nodig om de afvoer te reinigen?

  Je hebt een tuinslang met sterke straal water en een ontstoppingsveer nodig om de afvoer effectief te reinigen. Deze gereedschappen zijn te vinden bij de meeste tuin- en bouwwinkels.

 3. Kan ik een verstopte afvoer zelf oplossen of moet ik professionele hulp inschakelen?

  In de meeste gevallen kun je een verstopte afvoer zelf oplossen met behulp van de hierboven genoemde stappen. Als je echter problemen met de grond rondom de afvoer ontdekt of als de verstopping niet verdwijnt, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Een expert kan de situatie beter beoordelen en adequate maatregelen nemen om het probleem op te lossen.

  Contact met Spoed Ontstoppingsdienst

Hemelwater-afvoer-verstopt
Hemelwater-afvoer-verstopping-opgelost