Borrelende afvoer? Zo los je dat op

Heb je last van een borrelende afvoer in huis? Dat kan heel vervelend zijn! Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit probleem kunt oplossen. In deze blogpost geven we je enkele handige tips om van die borrelende afvoer af te komen. Lees snel verder!

Wat veroorzaakt een borrelende afvoer?

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen wat een borrelende afvoer veroorzaakt. Meestal wordt dit probleem veroorzaakt door verstoppingen in je leidingen. Wanneer er vuil, vet of andere materialen vast komen te zitten, kan dit ervoor zorgen dat het water niet meer goed kan doorstromen. Hierdoor ontstaan er luchtbelletjes, wat resulteert in een borrelend geluid.

Hoe kun je een borrelende afvoer oplossen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een borrelende afvoer op te lossen. Hieronder volgen enkele effectieve methoden:

1. Gebruik een ontstopper

Een ontstopper, ook wel bekend als een plopper, kan wonderen verrichten bij een borrelende afvoer. Plaats de ontstopper over de afvoeropening en druk stevig omlaag. Door de druk die ontstaat, kan de verstopping losraken en wegspoelen. Herhaal deze stap indien nodig totdat het borrelende geluid verdwenen is.

2. Maak gebruik van een ontstoppingsveer

Als de ontstopper niet werkt, kun je een ontstoppingsveer proberen. Dit is een flexibele staaldraad die je in de afvoer kunt brengen om zo de verstopping te verwijderen. Draai de veer rond terwijl je hem langzaam naar binnen duwt. Op deze manier kun je de verstopping losmaken en het water weer laten doorstromen.

3. Gebruik een natuurlijk schoonmaakmiddel

Soms kan een borrelende afvoer worden veroorzaakt door ophoping van vuil en vet. In dat geval kun je gebruik maken van een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals azijn en baking soda. Meng deze ingrediënten in gelijke delen en giet ze in de afvoer. Laat het mengsel vervolgens een tijdje intrekken en spoel het daarna weg met warm water. Dit kan helpen om eventuele verstoppingen op te lossen en de afvoer weer goed te laten functioneren.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen.

1. Hoelang duurt het voordat een ontstoppingsveer werkt?

De tijd die nodig is voor een ontstoppingsveer om effect te hebben, kan variëren afhankelijk van de ernst van de verstopping. Soms werkt het direct, terwijl in andere gevallen meerdere pogingen nodig kunnen zijn. Blijf geduldig en geef niet te snel op!

2. Kan ik een ontstopper gebruiken bij een borrelende afvoer in de keuken?

Ja, een ontstopper kan ook worden gebruikt bij een borrelende afvoer in de keuken. Zorg er wel voor dat je de afvoeropening goed afsluit voordat je begint te pompen.

3. Wat kan ik doen om toekomstige verstoppingen te voorkomen?

Om toekomstige verstoppingen te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig preventief onderhoud uit te voeren. Dit betekent dat je je afvoer schoon houdt door regelmatig water met azijn en baking soda door te spoelen. Ook het vermijden van het doorspoelen van vet en ander vuil kan helpen om verstoppingen te voorkomen.

Lees ook dit artikel op RTL Nieuws